ورزش صدا چیست؟

ورزش صدا چیست

امروزه داشتن صدایی خوب یک مهارت به‌حساب می‌آید که انجام ورز‌ش‌های گوناگون صدا، بر روی آن تأثیر دارد. با انجام ورزش صدا و کنار گذاشتن عادات ناسالم، حنجره تقویت شده و عملکرد آن بهبود پیدا می‌کند. در این مقاله قصد داریم در ارتباط با ورزش دادن صدا و صداسازی صحبت کنیم. اگر شما هم قصد دارید صدای خود را برای تولید پادکست، سخنرانی، خوانندگی یا موارد دیگر بهبود ببخشید، پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

صداسازی چیست؟

صداسازی یا ورزش صدا به مجموعه‌ای از روش‌ها و ورزش‌های صدایی هستند که به منظور تقویت صدا انجام می‌شوند. از جمله این روش‌ها، روش تنفسی و تارآوایی است. ورزش‌ها و روش‌های بهبود صدا به استفاده از تمامی امکانات و قابلیت‌های حنجره کمک می‌کند. همچنین این روش‌ها این امکان را به شما می‌دهد تا از طیف‌های مختلف صدایی خود بهره ببرید.

تنفس شکمی و تنفس دیاگرامی

اولین چیزی که برای ورزش صدا باید بدانید، تفاوت تنفس شکمی و تنفس دیاگرامی است. برای دریافتن تفاوت آن‌ها یک دست خود را بر روی سینه و دست دیگرتان را بر روی شکم قرار دهید. اگر هنگام تنفس، دستی که بر روی شکم‌تان قرار دارد حرکت رو به جلو و عقب داشت، تنفس شما دیافراگمی است که این نوع تنفس به تقویت حنجره کمک می‌کند.

صداسازی و ورزش صدا چیست

ورزش صدا و تمرینات مربوط به آن

همان‌طور که عضله‌های بدن ما برای سالم ماندن و کارایی بهتر به ورزش احتیاج دارند، تارهای صوتی و حنجره نیز برای بهبود کارایی به ورزش نیاز دارند. در ادامه تمرین‌هایی برای ورزش صدا معرفی می‌شوند. لازم به ذکر است که برای دست‌یابی به نتیجه مطلوب باید در انجام این تمرینات پشتکار کافی را داشته باشید.

تمریناتی برای تقویت تارهای صوتی

در زیر به معرفی چند تمرین برای تقویت تارهای صوتی می‌پردازیم. این تمرینات باید به صورت مداوم و با پشتکار انجام شوند تا تارهای صوتی و حنجره، قوی شوند. به مرور زمان، تأثیر این تمرینات را بر صدای خود متوجه خواهید شد.

شل کردن فک پایین

در ابتدا فک پایین خود را شل کرده و در ادامه از طریق دهان، نفس‌های کوتاه و سریع بکشید. به‌تدریج سرعت نفس‌های خود را بیشتر کنید. مطمئن شوید که تنفس شما از نوع تنفس دیاگرامی است. این کار به تقویت عضلات گلو، فک و شکم کمک می‌کند.

ورزش صدا و تمرینات مربوط به آن

باز و بسته کردن مکرر دهان

دست خود را بر زیر چانه گذاشته و دهان خود را باز و بسته کنید؛ طوری که انگار در حال جویدن یک آدامس به‌صورت اغراق‌آمیز هستید. این تمرین باعث تقویت عضلات فک، گلو و شقیقه می‌شود که با انجام مداوم آن، تأثیرش را خواهید دید.

چسباندن چانه به زیر گردن| ورزش صدا

چانه خود را به زیر گردن (سینه) بچسبانید، طوری که انگار وزن سر بر روی چانه است. اکنون شروع به باز و بسته کردن دهان در همان حالت کنید. می‌توانید بعد از هرچند تمرین، برای یک دقیقه دهان خود را نیمه‌باز بگذارید تا عضله‌های آن استراحت کنند. این تمرین یکی از تمرینات اساسی در ورزش صدا است.

ادای آواها در هنگام بازدم

یک نفس عمیق بکشید، هنگام بازدم آواهایی چون آ، او و ای را به صورت کشیده و ممتد ادا کنید. در این تمرین هرچقدر بازدم تنفس طولانی‌تر باشد، تارهای صوتی و حنجره بیشتر تقویت می‌شوند. این تمرین یکی از مهم‌ترین تمرین‌های صداسازی است که در مراحل آموزش موسیقی به کودکان نیز کاربرد دارد.

تمرین حروف ر، د و ن

در این تمرین قسمت عقب زبان باید ساکن باشد و حروفی که ادای آن‌ها از نوک زبان است، مانند ر، د و ن، به صورت مکرر و مسلسل‌وار ادا شود. این تمرین به عضله زبان کمک کرده و آن‌ را تقویت می‌کند. برای گرفتن نتیجه از این تمرین، باید آن را با پشتکار انجام دهید.

ورزش صدا

تمرین تنفس| ورزش صدا

یکی از عواملی که بر قوی بودن صدا تأثیر می‌گذارد، تنفس عمیق و طولانی است. بسیاری از کسانی که برای سخنرانی یا خوانندگی به مکانی دعوت می‌شوند، به دلیل قوی نبودن صدا تأثیر دلخواه را بر روی مخاطب نمی‌گذارند. گاهی اوقات افراد فکر می‌کنند قوی نبودن صدای آن‌ها در سالن کنفرانس یا کنسرت، به دلیل تنظیم نبودن پایه میکروفن بوده، درحالی که در اکثر اوقات مشکل، تنظیم نبودن و قوی نبودن نفس سخنران یا خواننده است. به طور قطع برای داشتن نفس‌هایی طولانی و عمیق، باید تمرینات تنفسی را به طور مداوم انجام داد. در ادامه مهم‌ترین تمرینات برای قوی شدن تنفس و ورزش صدا ارائه شده است.

  1. صاف بایستید. شانه‌های خود را به سمت عقب ببرید تا پشت شما صاف شده و ریه‌هایتان باز شوند. دست‌های خود را بر روی شکم گذاشته و عضلات شکم را شل کنید.
  2. هوا را به آرامی به درون ریه‌های خود داده و مسیر آن را حس کنید. سپس به آرامی عمل بازدم را انجام دهید، به طوری که شکم کاملاً جمع و منقبض شود.
  3. تمرین بالا را چند بار انجام دهید.
  4. دست‌های خود را بالا برده و ریه‌ها را از اکسیژن پر کنید، سپس در حال انداختن دست‌ها بازدم را با ادای کلماتی مانند آه کوتاه و با صدای بلند انجام دهید. بازدم باید با سرعت انجام شود.

تمرین رهاسازی صدا

اگر احساس می‌کنید که صدایتان گرفته و خش‌دار است باید بدانید که اگر با این صدا به اجرا بروید، توجه مخاطب را به دست نخواهید آورد. انجام تمرین رهاسازی صدا که یک ورزش صدا به شمار می‌رود، سبب می‌شود که با اعتمادبه‌نفس بیشتر صدای قوی خود را به گوش تمام مخاطبان سالن برسانید.

  1. بایستید. یک دست خود را بر روی گلو گذاشته و با صدای متوسط شروع به صحبت کنید. به گرفتگی گلو، تنش یا آرواره‌های خشک خود توجه کنید.
  2. با دهان باز یک خمیازه بکشید. خمیازه خود را با آوای «ام» تمام کرده و مطمئن شوید که حرف م را به حد کافی کشیده ادا می‌کنید.
  3. فک پایینی خود را شل کرده و رها کنید. آن را به سمت چپ و راست تکان دهید. سپس در حالی که لب‌‌هایتان بسته و فک شل است، به زمزمه بپردازید.

تمرین افزایش حجم صدا

خوب است بدانید که اگر حجم صدای شما بالا باشد، می‌توانید تأثیر مطلوبی بر روی مخاطب خود بگذارید. همچنین با داشتن حجم بالای صدا، خودتان کمتر خسته شده و انرژی کمتری هدر می‌دهید. انجام ورزش صدا بر افزایش حجم صدا تأثیرگذار است. انجام مراحل زیر برای این مورد توصیه می‌شود.

  1. یک تنفس عمیق انجام دهید و هوای بازدم را با بیان آوای «س» تماماً خارج کنید. این مرحله را ده بار انجام دهید.
  2. بلندی صدای خود را در هنگام ادای آوای «م» تغییر دهید. با صدای ضعیف شروع کنید این حرف را ادا کردن و به تدریج، تن صدای خود را بالا ببرید. در مرحله بعد می‌توانید به صورت بالعکس این کار را انجام دهید. یعنی از صدای بلند شروع کرده و به کمترین صدا برسید.
  3. تمرین شماره ۲ را با حروف مختلف انجام دهید.

تمرین افزایش حجم صدا

سخن پایانی| ورزش صدا

در این مقاله از وبسایت تجهیزات صوتی زیکو در ارتباط با ورزش صدا صحبت کردیم. همچنین تمریناتی برای تقویت تارهای صوتی، تنفس و حجم صدا ارائه کردیم. لازم به ذکر است اگر شما هم جزو کسانی هستید که قصد دارند یک پادکست تولید کنند، در یک سالن سخنرانی کنند، آواز یا خوانندگی را شروع کنند، در رادیو گویندگی کنند یا به طور کلی می‌خواهند صدای خود را تقویت کنند، باید تمامی تمرینات را روزی چند بار تکرار کنید. رمز موفقیت در هر موضوعی پشتکار است، بهبود و تقویت صدا نیز از این قاعده مستثنی نیست و تمرینات باید به صورت مداوم انجام شوند تا به نتیجه‌ای مطلوب دست پیدا کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره خرید
ارسال نمایید