فرکانس پاسخگویی میکروفون چیست؟

فرکانس پاسخگوی میکروفون چیست

میکروفون‌ها امروزه بیشتر از قبل کاربرد پیدا کرده‌اند و در نتیجه موضوعاتی همچون فرکانس پاسخگویی میکروفون اهمیت بیشتری نسبت به قبل دارد. با توجه به اینکه امکان انتشار راحت‌تر موسیقی و یا مطالب صوتی به صورت پادکست و با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های اشتراکی به وجود آمده است. در نتیجه افراد بیشتری وارد این حوزه شده‌اند و با استفاده از امکانات دنیای دیجیتال و فضای مجازی به انتشار فایل‌های خود می‌پردازند.

از سوی دیگر با افزایش کیفیت دستگاه‌های پخش و انواع بلندگوها و هدفون‌ها، کیفیت ضبط فایل‌های صوتی نیز با حساسیت بیشتری انجام می‌شود تا مخاطب از آن رضایت کافی را داشته باشد. میکروفون به عنوان بخش اصلی ضبط صدا در این میان نقشی اساسی ایفا می‌کند. انتخاب یک میکروفون با کیفیت مناسب می‌تواند درصد موفقیت شما را به آسانی تغییر دهد و تاثیر زیادی در کیفیت محصول صوتی شما داشته باشد.

امروزه میکروفون‌ها دارای مشخصات متعددی هستند که هرکدام از این مشخصات را باید با دقت زیادی بررسی و مناسب‌ترین آن را انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که ممکن است میکروفونی که برای ضبط یک موسیقی مناسب است برای ضبط یک فایل صوتی سخنرانی مناسب نباشد. در نتیجه باید مشخصات میکروفون‌ها را به دقت شناخته و براساس آنها و نیاز خود بهترین انتخاب را انجام بدهید. در این مطلب نگاهی به فرکانس پاسخگویی میکروفون به عنوان یکی از مشخصات اصلی در میکروفون‌ها خواهیم داشت.

فرکانس چیست؟

اگر بخواهیم فرکانس پاسخگویی میکروفون را تعریف کنیم، ابتدا بهتر است فرکانس را بهتر بشناسیم. فرکانس در معنای لغوی به معنی کاری است که به صورت تکراری در یک دوره زمانی تکرار می‌شود. فرکانس امواج نیز به همین معنا است. یعنی تعداد باری که یک موج صوتی در مدت زمان مشخصی تکرار می‌شود. برای سنجش فرکانس در خصوص صدا و امواج صوتی از واحدی به نام هرتز استفاده می‌شود. هر هرتز در بازه زمانی یک ثانیه محدود می‌شود. به همین دلیل وقتی صحبت از مثلا یک هرتز می‌شود، منظور یک بار تکرار در بازه زمانی یک ثانیه است. به همین روش 10 هرتز نیز به معنای ده بار تکرار در هر ثانیه خواهد بود.

فرکانس پاسخگویی میکروفون چیست؟

فرکانس پاسخگویی میکروفون چیست؟

همانطور که گفتیم امواج صوتی به صورت فرکانس در هوا پخش شده و به گوش انسان می‌رسند. اما هر گیرنده‌ای توانایی درک همه فرکانس‌ها را ندارد و در محدوده خاصی می‌تواند شنوایی داشته باشد. مثلا گوش انسان از صدایی که 20 هرتز باشد تا حداکثر 20 هزار هرتز را می‌تواند درک کند. افرادی که شنوایی ضعیفی دارند، در حقیقت بازه کمتری از این محدوده را می‌توانند بشنوند و در صورت نیاز مجبور می‌شوند با استفاده از دستگاه‌های کمکی مثل سمعک بازه شنوایی خود را افزایش بدهند. میکروفون‌ها نیز که قرار است امواج صوتی را جذب کنند و آنها را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل کنند نیز بازه‌های مشخصی را می‌توانند حس کرده و آنها را منتقل کنند.

شاید به این مطلب نیز علاقه داشته باشید: بهترین میکروفون برای ضبط وکال
شاید در لحظه اول فکر کنید که هرچقدر یک میکروفون بتواند بازه بزرگتری را درک کند، و دامنه فرکانس پاسخگویی میکروفون بیشتری داشته باشد، در نتیجه قوی‌تر و انتخاب مناسب‌تری خواهد بود. اما باید گفت این طور نیست و به دلایل مختلفی دامنه فرکانسی یک میکروفون مناسب باید براساس نیاز شما تعیین شود که در ادامه به آن بیشتر خواهیم پرداخت.

اهمیت تنوع در فرکانس پاسخگویی میکروفون

وقتی صحبت از کیفیت میکروفون بر اساس دامنه فرکانسی می‌شود باید به دو نکته در کنار یکدیگر توجه کرد. ابتدا بهتر است بدانید که در کنار محدوده فرکانسی، منحنی پاسخ فرکانسی نیز اهمیت دارد که در ادامه آن را نیز توضیح خواهیم داد. اما به صورت خلاصه باید گفت که هر چند فرکانس پاسخگویی میکروفون به ما نشان خواهد داد که این میکروفون می‌تواند چه فرکانس‌هایی را دریافت کند، اما کیفیت میکروفون در تمامی این بازه یکسان نیست. منحنی پاسخ فرکانس به ما نشان خواهد داد که این میکروفون در کدام فرکانس‌ها می‌تواند بهترین عملکرد خود را داشته باشد.

شاد به این مطلب نیز علاقمند باشید: تفاوت بین فرکانس UHF و VHF

برای شفاف‌تر شدن این موضوع می‌توان گفت که ممکن است دو میکروفون یک محدوده یکسان پاسخگویی فرکانس داشته باشند. اما عملکردی یکی از آنها با دیگری در ضبط صدای یک ساز متفاوت باشد. از مابقی ویژگی‌های تاثیرگذار که بگذریم، این تفاوت می‌تواند به دلیل تفاوت در منحنی پاسخگویی فرکانس آنها باشد. در نتیجه فرکانسی که توسط ساز مورد نظر ایجاد می‌شود با یکی از میکروفون‌ها همخوانی بیشتری دارد و در آن میکروفون بهتر جذب می‌شود.

شاید به این مطلب نیز علاقه داشته باشید: بهترین میکروفون برای ضبط پادکست

انتخاب میکروفونی که بتواند صدای ساز مورد نظر شما را بهتر جذب کند، کمک می‌کند تا کیفیت ضبط افزایش پیدا کند. همچنین وقتی یک میکروفون نمی‌تواند فرکانس‌های پایین‌تر را جذب کند، در نتیجه صداهایی با فرکانس پایین‌تر از ساز شما، که در واقع نویز هستند دریافت نخواهد شد و این به معنای شفافیت بیشتر صدای ضبط شده و کیفیت بالاتر آن خواهد بود.

در زمانی که برای آهنگ خود از چند ساز استفاده می‌کنید، دقت به این موضوع اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد. کاربرد محدودیت موجود در فرکانس پاسخگویی میکروفون در زمان ضبط هم زمان اجرای چند ساز کمک می‌کند تا هر میکروفون، صدای ساز مختص به خود را با کیفیت بالاتری جذب کند و در نتیجه از درهم آمیختگی ناخواسته و بهم ریختگی صداها جلوگیری خواهد شد.

اهمیت تنوع در فرکانس پاسخگویی میکروفون

فرکانس در ادوات مختلف موسیقی

همانطور که گفته شد، برای انتخاب یک میکروفون مناسب باید فرکانس پاسخگویی میکروفون و منحنی آن را بررسی کنید و بر اساس فرکانس ساز یا سازهای خود، میکروفون مناسب را انتخاب کنید. در نتیجه شما باید فرکانس انواع ادوات موسیقی را بدانید تا انتخاب میکروفون درستی را انجام بدهید. در این رابطه بهتر است بدانید که پیانو بین 40 تا 12 هزار هرتز را نیاز دارد. این عدد برای سازهایی مانند سنج و برخی پرکاشن‌ها می‌تواند 300 تا حدود 20 هزار هرتز باشد. در سازهایی که صدای بم تولید می‌کنند نیز این عدد در محدوده 40 تا 9 هزار هرتز قرار دارد.

منحنی دامنه فرکانسی چیست؟

برای تست میکروفون‌ها از یک اتاق که در آن انعکاس صدا اتفاق نخواهد افتاد استفاده می‌شود. این موضوع کمک می‌کند تا میکروفون‌ها در شرایط یکسانی بررسی شوند. یک صدا که به آن نویز صورتی گفته می‌شود پخش می‌شود. در نویز صورتی همه فرکانس‌ها انرژی یکسانی دارند و در نتیجه انرژی آنها به صورت برابر به میکروفون وارد می‌شود. در این حالت با شرایط یکسان می‌توان میکروفون‌ها را بررسی کرد.

در منحنی خروجی این تست، خط عمودی نشان دهنده دسی بل بوده و خط افقی هرتز را نمایش می‌دهد. در محدوده فرکانسی مورد نیاز خود نمودار دو میکروفون را با یکدیگر مقایسه کنید. هرچقدر نمودار در این محدوده فرکانس پاسخگویی میکروفون یکنواختی بیشتری داشته باشد و اصطلاحا فلت‌تر باشد، نشان دهنده عملکرد بهتر میکروفون در این بازه است و شما می‌توانید خیالتان راحت باشد که صدای ضبط شده با همان شکل واقعی خود توسط میکروفون دریافت خواهد شد.

منحنی دامنه فرکانسی چیست؟

جمع بندی

در این مطلب نگاهی به یکی از عوامل مهم در انتخاب میکروفون و مقایسه آنها با یکدیگر داشتیم. همانطور که در این مطلب توضیح داده شد، فرکانس پاسخگویی میکروفون مشخص خواهد کرد که این وسیله کدام صداها را دریافت خواهد کرد. همچنین موضوع دیگری به نام منحنی فرکانس را توضیح دادیم که با بررسی این نمودار متوجه خواهیم شد که یک نمودار می‌تواند در چه بازه‌ای از فرکانس‌ها بهترین عملکرد خود را داشته باشد. شما باید براساس فرکانسی که ساز مورد نظرتان تولید خواهد کرد، نمودار فرکانس را بررسی کرده و در نهایت میکروفون مناسب را انتخاب کنید. برای مقایسه، بررسی و انتخاب بهترین میکروفون‌ها می‌توانید از امکانات تخصصی موجود در سایت زیکو استفاده کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره خرید
ارسال نمایید