الگوی قطبی میکروفون چیست؟ آشنایی با انواع الگوهای قطبی میکروفون

الگوی قطبی میکروفون

آیا از تکنولوژی میکروفون‌ها اطلاع دارید؟ آیا می‌دانید که تکنولوژی میکروفون‌ها چه تحولانی را پشت سر گذاشته است؟ الگوی قطبی میکروفون (Pickup pattern) یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های فنی هر میکروفون به شمار می‌رود که میزان حساسیت میکروفون نسبت به جهات متفاوت را بیان می‌کند. تاکنون انواع مختلفی از الگوی قطبی در میکروفون‌های مختلف مورد استفاده قرار گرفته‌اند که هر کدام از آن‌ها باعث می‌شوند تا میکروفون تولید شده برای کار خاصی مناسب باشد. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات کامل و خرید انواع میکروفون با کیفیت بالا، با شماره 02191016543 تماس گرفته و از راهنمایی کارشناسان ما در مجموعه زیکو استفاده کنید.

الگوی قطبی میکروفون چیست؟

الگوی قطبی میکروفون چیستگفتیم که الگوی قطبی میکروفون یکی از ویژگی‌های فنی مهم برای میکروفون‌ها شمرده می‌شود که میزان حساسیت میکروفون نسبت به جهت‌های مختلف را مشخص می‌کند. در واقع این الگوها حساسیت میکروفون نسبت به جهت امواج صوتی را تعیین می‌کنند. الگوی قطبی میکروفون مشخص می‌کند که میکروفون به کدام سمت حساسیت بیشتر و به کدام سمت حساسیت کمتری داشته باشد. برای خرید میکروفون جدید، لازم است در کنار توجه به سایر ویژگی‌ها، به الگوی قطبی میکروفون نیز توجه داشته باشید؛ پس اگر به دنبال خرید میکروفون هستید، بهتر است ابتدا با انواع الگوهای قطبی و میکروفون‌ها آشنا شده و براساس نیاز خود اقدام به خرید مناسب‌ترین میکروفون کنید.

انواع الگوی قطبی میکروفون

الگوهای قطبی میکروفون با عباراتی خاصی معرفی می‌شوند:

  • Omni-Directional (همه جهته)
  • Bi-Directional
  • کاردیود
  • سوپرکاردیود
  • هایپرکاردیود
  • لوبار یا شات گان
  • (Sub cardioid Wide Cardioid)
  • (Boundary/PZM)
  • (Infinitely Variable)

البته این نکته را در نظر داشته باشید که این نوع از اصطلاحات تنها یک تصویر کلی در مورد میزان حساسیت میکروفون نسبت به جهات مختلف را نشان می‌دهند و نمی‌توان نکات فنی و تکنیکال میکروفون را از روی آن‌ها مشخص کرد. برای این که بتوان الگوی قطبی میکروفون‌ها را از لحاظ کیفی توصیف کرد، از شکل انتزاعی آن‌ها در پلات‌هایی با نام پلات قطبی استفاده می‌کنند.

به عنوان مثال در تصویر زیر 3 نوع الگوی قطبی را مشاهده می‌کنید:

الگوهای قطبیاین تصاویر نشان می‌دهند که این گراف‌ها بر روی پلات قطبی 360 درجه تنظیم شده است و در واقع دلیل نام گذاری الگوی قطبی نیز همین مورد است. با استفاده از این خطوط و دایره‌ها می‌توان جهت و حساسیت میکروفون را تشخیص داد.

گفتیم که الگوهای قطبی میکروفون انواع متفاوتی دارند؛ در ادامه به توضیح مختصری از هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت:

الگوی قطبی تمام جهته (Omnidirectional)

این نوع از الگوی قطبی به میکروفون‌ها از جمله میکروفون بیسیم یقه ای زیکو (YB-02)، میکروفون بیسیم یقه ای زیکو (YB-01)، این امکان را می‌دهد تا بتوانند از تمام جهات و به صورت 360 درجه صداها را دریافت کنند و نسبت به صداها از تمام جهات حساس باشند. استفاده از این میکروفون‌ها برای ضبط یک صدای طبیعی و باز، استفاده از فعالیت‌های استودیویی، ضبط سازهای صوتی، ضبط یک صوت گسترده، گروه‌های کر و ارکسترها بسیار مناسب خواهند بود.

الگوی قطبی همه جهته در میکروفون، صداها را از تمام جهات به یک اندازه دریافت می‌کند و در مقایسه با سایر الگوهای قطبی حساسیت کمتری نسبت به تماس در حین ضبط، نویز و صدای باد دارد. البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که استفاده از این میکروفون در مکان‌هایی با سروصدای زیاد، نتیجه رضایت بخشی به دنبال نخواهد داشت.

الگوی قطبی دو جهته (Bidirectional)

همان طور که از نام این الگو پیداست؛ میکروفون‌هایی با الگوی قطبی دو جهته نسبت به صداهای دو طرف خود حساس هستند. با استفاده از این میکروفون‌ها قادر به تولید صداهایی کاملا باز و طبیعی خواهید بود، همچنین میکروفون‌هایی با الگوی قطبی دو جهته بیشترین حساسیت را نسبت به وزش باد و صداها دارند. دارا بودن بیشترین زاویه رد صدا و بیشترین حذف شدگی صدا از کناره‌ها در بین قطبیت‌ها، از جمله معایبی است که می‌توان برای این نوع از میکروفون‌ها نام برد.

الگوی قطبی (Unidirectional)

الگوی قطبی میکروفون‌هایی مانند میکروفون باسیم مدل (DM-2000) به صورت (unidirectional) است. این میکروفون‌ها نسبت به جهتی خاص صداها را دریافت می‌کنند. میکروفن‌های کاردیوید از مهم‌ترین میکروفون‌هایی هستند که الگوی

الگوی قطبی کاردیوئید (Cardioid microphone polar)

الگوی قطبی کاردیوئیدمیکروفون‌هایی با الگوی قطبی کاردیوئید یکی از بهترین گزینه‌ها برای ضبط صدای یک خواننده هستند؛ چرا که میکروفون‌هایی با این الگوی قطبی، کم‌ترین حساسیت را نسبت به صداهای پشت میکروفون دارند. این میکروفون‌ها صدای محیط اطراف را با شدت بسیار کم‌تری ضبط می‌کنند و در عوض حساسیت بسیار بالایی نسبت به صداهای روبه‌رو دارند. اغلب از این میکروفون‌ها در استودیوهای خوانندگی استفاده می‌شود.

الگوی قطبی سوپر کاردیوئیدی (super cardioid polar pattern)

این نوع از الگوی قطبی میکروفون‌هایی مانند میکروفون رومیزی مدل (D-2000) بیشترین صداها را از قسمت جلویی دریافت کرده و نسبت به صداهای پشتی حساسیت بسیار پایینی دارند. الگوی قطبی سوپر کاردیوئیدی نسبت به الگوی قطبی کاردیوئیدی جهت‌دارتر است. همین امر باعث شده تا محبوبیت بالایی در میان افرادی داشته باشد که در حوزه ضبط ویدئو مشغول هستند.

الگوی قطبی هایپر کاردیوئیدی (hyper cardioid polar pattern)

این الگوی قطبی جهت‌دارتر بوده و صداهای بیشتری از محیط اطراف و قسمت پشتی میکروفون دریافت خواهد کرد. استفاده از میکروفون‌‌هایی با الگوی قطبی هایپر کاردیوئیدی، برای ضبط صدای برخی از سازها بسیار مناسب است.

الگوی قطبی ساب کاردیوئیدی (sub cardioid/wide cardioid)

الگوی قطبی ساب کاردیوئیدی، که به آن الگوی قطبی کاردیوئیدی پهن هم گفته می‌شود، جهات بیشتری نسبت به الگوهای چند جهته را پوشش می‌دهد. قسمت پشتی میکروفون‌هایی با این الگوی قطبی 3 الی 10 دسی بل حساسیت کمتری از قسمت جلویی آن دارد. بیشترین حساسیت نسبت به صداها و سازهای محوری در این نوع میکروفون‌هاست.

بررسی رابطه الگوی قطبی میکروفون و فرکانس‌های صوتی

رابطه میان الگوی قطبی میکروفون و فرکانس صوتی از جمله مواردی هستند که لازم است به آن توجه داشته باشید. الگوی قطبی میکروفون و فرکانس صوتی دو مقوله وابسته به هم هستند. بنابراین نمی‌توان آن‌ها را دو موضوع جدا از هم در نظر گرفت. الگوی قطبی میکروفون در فرکانس‌های بالا بسته‌تر بوده و در فرکانس‌های پایین بازتر است. لازم به ذکر است که این موضوع در تمامی میکروفون‌ها و الگوهای قطبی صادق است.

چگونگی اندازه‌گیری الگوهای قطبی

چگونگی اندازه‌گیری الگوهای قطبیبرای اندازه‌گیری الگوی قطبی میکروفون از یک منبع صوتی دقیق استفاده می‌شود. به طور معمول از یک اسپیکر بزرگ و کالیبره شده که توانایی پخش صدا با ولوم یکسان در فرکانس‌های صوتی مختلف را دارد، به عنوان این منبع صوتی استفاده می‌کنند.

برای اندازه‌گیری الگوی قطبی، میکروفون مورد نظر را در فاصله مشخصی از اسپیکر قرار می‌دهند و بعد از آن صدای ساده و فلتی از اسپیکر پخش می‌کنند. در این هنگام لازم است میکروفون مورد آزمایش به اندازه 360 درجه دور خود بچرخد. یکی از مهم‌ترین و شاید سخت‌ترین کارهایی که در این هنگام باید انجام شود؛ ثابت نگه داشتن دیافراگم در مرکز میکروفون است.

زمانی که میکروفون در حال چرخش است، باید دیافراگم تنها به دور خودش بچرخد و جابه‌جا نشود. بعد از تمام شدن کار، سطح سیگنال خروجی زاویه‌های متفاوت کپسول با زاویه صفر درجه مقایسه می‌شود. بعد از آن میزان حساسیت هر قسمت کپسول نسبت به منبع صوتی بر روی دیافراگم مورد نظر و به صورت پلات رسم خواهد شد. ناگفته نماند که این فرایند تا زمانی که متخصصان صدا و کارشناسان کمپانی صلاح بدانند تکرار خواهد شد. این روش بهترین و دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری الگوی قطبی میکروفون و مقدار حساسیت آن است.

الگوی قطبی میکروفون؛ معیاری برای میزان حساسیت میکروفون‌ها

همان طور که گفته شد، الگوی قطبی میکروفون یا همان (Polar pattern) معیاری برای میزان حساسیت میکروفون نسبت به جهات و زوایای مختلف است. الگوی قطبی نشان می‌دهد که میکروفون از جهات متفاوت چه مقدار سیگنال دریافت می‌کند. بنابراین انتخاب یک میکروفون با الگوی قطبی مناسب به شما کمک خواهد کرد تا از ورود منابع صوتی ناخواسته به سیگنال خود جلوگیری کنید. علاوه بر این می‌توانید صدای فضای اتاق و صدای خشک را میکس و تنظیم کرده و پاسخ فرکانس را تغییر دهید.

برای خرید بهترین و باکیفیت‌ترین میکروفون‌ها با مناسب‌ترین قیمت، با شماره 021-91016543 تماس بگیرید. شما می‌توانید از مشاوره و راهنمایی‌های متخصصان و کارشناسان ما در زیکو استفاده کنید. با راهنمایی‌های مشاوران ما می‌توانید انواع میکروفون‌ها را با هم مقایسه کرده و بهترین و مناسب‌ترین میکروفون را برای خود انتخاب کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره خرید
ارسال نمایید