چه چیزی باعث صدای خش خش باند می شود و چگونه آن را از بین ببریم؟

چه جیزی باعث خشئخش باند می‌شود

صدای خش خش باند و وزوز از بلندگوها بسیار آزاردهنده است. دانستن دلایل و راه‌حل‌های مشکلات نویز و خش خش بلندگو می‌تواند ما را از ناراحتی ناشی از شنیدن این صداهای نابهنجار نجات دهد. در این مقاله، هر یک از علل رایج وزوز و خش‌ خش بلندگو را بررسی می‌کنیم. همینطور در مورد استراتژی‌های موثری که می‌توانیم برای خلاص شدن از شر نویز در بلندگوها و سیستم‌های صوتی خود پیاده‌سازی کنیم، بحث خواهیم کرد.

صدای خش خش باند به چه می‌گویند؟

همانطور که از نام‌ آن پیداست، خش خش اسپیکر به صداهای خش دار یا نویز داری گفته می‌شود که از بلندگوهای خود می‌شنویم. خلاص شدن از این صدا می‌تواند بسیار آزاردهنده و دردسرساز باشد.
بیایید دلایل این صدای خش خش را فهرست کنیم تا درک بهتری داشته باشیم:

  • نویزهای معمولی در سیگنال صوتی
  • عدم تطابق سطح میکروفون/ورودی سیم/بلندگو
  • سیم کشی ضعیف
  • حلقه زمین (برق)
  • خش خش لاین AC
  • تداخل فرکانس رادیویی
  • نویز کامپیوتر
  • نویز USB
  • صدای ترانسفورماتور
  • بلندگوهای آسیب دیده

بیایید هر مشکل ایجاد کننده نویز را با جزئیات بیشتر و نحوه عیب یابی و رفع مشکلات برای حذف زمزمه و صدای خش خش باند تعریف کنیم.

نویزهای معمولی در سیگنال صوتی

گاهی اوقات صدای خش خش و وزوز در خود سیگنال صوتی منتشر می‌شود. بلندگوها سیگنال‌های صوتی را بازتولید می‌کنند، بنابراین هرگونه نویز صوتی اغلب به صورت خش خش و وزوز از بلندگو خارج می‌شود.

راه حل نویز در سیگنال صوتی

واقعاً راه حل آسانی برای حذف وزوز عادی سیگنال صوتی از بلندگو به جز حذف نویز از صدا وجود ندارد.
اگر در حال ضبط صدا هستید، سعی کنید نویز را در منبع و میکس حذف کنید.
سعی کنید به یک فایل صوتی با کیفیت بالا پیدا کنید و گوش دهید.

نویز ناشی از آمپلی فایر

آمپلی فایرها اغلب به سیگنال صوتی نویز اضافه می‌کنند. این امر به ویژه در مورد تقویت کننده‌ها و پیش تقویت‌کننده‌های سطح پایین پیش می‌آید.
برای آزمایش این موضوع، صدای تقویت کننده یا صدای بلندگوهای خود را بدون ارسال سیگنال صوتی به آنها افزایش دهید. احتمالاً متوجه خواهید شد که بلندگوها صدای خش خش بیشتری را تولید می‌کنند.
علاوه بر این، قطعات الکترونیکی در تقویت کننده‌های صوتی، نویز خود را به سیگنال اضافه می‌کنند. در بسیاری از آمپرهای رده بالا، این موضوع چندان مهم نیست. در مدل‌های پایین‌تر، این نویز اضافی می‌تواند حواس‌تان را پرت کند، به‌ویژه وقتی آمپر بالا می‌رود.

راه حل نویز ناشی از افزایش آمپلی فایر

برای کاهش خش خش باند به دلیل افزایش تقویت‌کننده یا آمپلی فایر، سعی کنید مراحل تنظیم صدا را به درستی انجام دهید و بلندگو (ها) را با یک تقویت کننده مناسب مطابقت دهید.
اغلب اوقات تقویت کننده در بلندگوها تعبیه می‌شود و تنها مرحله افزایش بین دستگاه صوتی و بلندگو است. در این مورد، کم کردن صدا ایده خوبی است.

صدای خش خش باند به دلیل سیم کشی ضعیف

سیم‌کشی‌ها و اتصالات ضعیف می‌تواند منجر به صدای خش خش بلندگو و حتی قطع شدن صدای بلندگو شود.
سیگنال‌های صوتی سیگنال های الکتریکی AC هستند و از طریق سیم‌های رسانا منتقل می‌شوند. هنگامی که جک‌ها / دوشاخه‌ها متصل هستند، سیگنال الکتریکی می‌تواند از یک قطعه به قطعه دیگر منتقل شود.
اگر مشکلی در سیم کشی وجود داشته باشد، صدای خش خش، وز وز، ترق ترق و صداهای دیگر می‌تواند به بلندگو ارسال شود و باعث مشکلات قابل توجهی در عملکرد بلندگو شود.
مشکلات سیم کشی می تواند نتیجه یکی از موارد زیر باشد:

  • جک / دوشاخه سیمی نامناسب
  • جک / دوشاخه نامتناسب یا شل
  • کابل‌های شل یا آسیب دیده
  • اتصالات لحیم شل

عیب‌یابی و رفع خش خش ناشی از سیم کشی ضعیف

برای عیب‌یابی و از بین بردن خش خش باند ناشی از مشکل سیم‌کشی در سیستم صوتی، هنگام گوش دادن به صدای بلندگو، کابل‌ها را به اطراف بچرخانید. این کار را در سطح ولوم کم شنیداری انجام دهید تا از آسیب به شنوایی و یا آسیب به بلندگو جلوگیری کنید.
مشکل می‌تواند کابل اتصال باشد که به راحتی قابل تعویض یا تعمیر است.
در موارد دیگر، مشکل ممکن است در داخل بلندگو باشد که ممکن است نیاز به جدا کردن بلندگو و لحیم کردن مجدد اتصال یا تعویض سیم داشته باشد.
مشکل خش خش باند همچنین می‌تواند اتصال دوشاخه یا جک در شبکه سیگنال باشد. این اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که اتصال جک / دوشاخه شل باشد. برای حل این مشکل اغلب بهتر است کانکتور را جایگزین کنید یا کابل دیگری را امتحان کنید.

نویزهای معمولی در سیگنال صوتی

نویز حلقه زمین (برق)

متأسفانه نویز یا خش خش حلقه زمین (برق) یک مشکل رایج در سیستم‌های صوتی، به ویژه در ساختمان‌های قدیمی است.
حلقه زمین زمانی اتفاق می‌افتد که قطعات مختلف تجهیزات صوتی به پریزهای AC مختلف وصل می‌شوند. هنگامی که این قطعات از تجهیزات صوتی به صورت الکتریکی از طریق سیم و کابل سیگنال به یکدیگر متصل می‌شوند، احتمال ایجاد حلقه زمین وجود دارد.
در سیستم صوتی، همه دوشاخه‌های برق AC باید پتانسیل زمین یکسانی داشته باشند. اگر دو (یا بیشتر) دوشاخه AC دارای پتانسیل زمین متفاوت باشند، حلقه زمین رخ می‌دهد.
دو پریز برق (A) و B) ) را تصور کنید که پتانسیل زمین متفاوتی دارند. همچنین تصور کنید که یک قطعه از تجهیزات صوتی (یک کامپیوتر) به پریز A وصل شده است، و یک قطعه دیگر از تجهیزات صوتی (تقویت کننده) به پریز B وصل شده است. سپس این قطعات از تجهیزات از طریق یک کابل صدا متصل می‌شوند.
محافظ کابل صوتی به طور معمول به شاسی زمینی کامپیوتر و تقویت کننده متصل می‌شود و به طور موثر حلقه‌ای را بین خروجی‌های A و B می بندد. از آنجا که خروجی‌های A و B دارای پتانسیل زمین متفاوت هستند، یک حلقه زمین تشکیل می‌شود.
حلقه زمین به عنوان یک آنتن عمل می‌کند تا میدان‌های مغناطیسی سرگردان شبکه برق (در فرکانس 50 یا 60 هرتز) را بگیرد. این میدان‌های مغناطیسی از طریق القای الکترومغناطیسی، جریانی را در حلقه القا می‌کنند که به صورت خش خش وحشتناک 50 یا 60 سیکلی در بلندگوهای ما ظاهر می‌شود.

عیب یابی و رفع نویز حلقه زمین

برای تعمیر خش خش باند ناشی از حلقه زمین، در ابتدا باید بگوییم که حلقه‌های زمین به راحتی شناسایی می‌شوند. به صدای 50 یا 60 هرتز در بلندگوها گوش دهید.
اگر این نویز را بشنویم و ببینیم که تجهیزات صوتی ما به چندین سوکت وصل شده است، احتمالاً یک حلقه زمین وجود دارد.
برای از بین بردن وز وز ترسناک حلقه زمین از بلندگو خود، باید حلقه را بشکنیم. این کار را از راه‌های گوناگون می‌توان انجام داد.
ساده‌ترین روش برای از بین بردن وز وز حلقه زمین، اتصال تمام تجهیزات صوتی به یک پریز AC است. این کار را می‌توان با یک نوار برق انجام داد. همچنین می‌توان این کار را با یک تهویه مطبوع برق قابل اعتمادتر انجام داد.
اگرچه حذف حلقه زمین ممکن است ایده خوبی برای حذف خش خش به نظر برسد، ما اکیداً توصیه می‌کنیم از این عمل خودداری کنید. مطمئناً، ممکن است صدای وز وز حلقه زمین را از بین ببرد، اما خطرات شوک احتمالی که همراه آن به وجود می‌آیند ارزش ریسک کردن را ندارند.
اگر وصل کردن تمام تجهیزات صوتی خود به یک پریز غیر عملی است، دستگاه‌های مخصوصی در بازار وجود دارد. این دستگاه‌ها به منظور شکستن ایمن حلقه زمین عمل می‌کنند.

خش خش لاین AC

هر وسیله الکتریکی با یک موتور الکتریکی دیگر تداخل الکترومغناطیسی ایجاد می‌کند که می‌تواند به صورت خش خش باند و نویز در بلندگوهای ما نشان داده شود. لوازم خانگی مانند مخلوط کن، آسیاب قهوه و سشوار نمونه‌های رایجی هستند.
البته وقتی این دستگاه‌ها روشن می‌شوند، نویز قابل توجهی تولید می‌کنند که در شنیداری ما اختلال ایجاد می‌کند. شایان ذکر است که EMI منتشر شده توسط آنها در سیگنال صوتی نیز نویز ایجاد می‌کند.
دیمرهای نور و چراغ‌های فلورسنت نیز این EMI را در محدوده قابل شنیدن ساطع می‌کنند.

عیب یابی خش خش لاین AC

صدای خش خش باند ناشی از لاین AC شبیه به حلقه زمین خواهد بود. اغلب اوقات حل مشکل حلقه زمین وز وز لاین AC را نیز از بین می‌برد اما نه همیشه.
ساده ترین راه برای رفع صدای خش خش باند ناشی از خش خش لاین AC، خاموش کردن دستگاه‌هایی است که این نویز یا تداخل را ایجاد می‌کنند. اگرچه این همیشه آسان نیست.
یو پی اس‌های آنلاین (منبع تغذیه بدون وقفه)، ترانسفورماتورهای ایزوله و تهویه کننده‌های برق می‌توانند به طور موثری هرگونه تداخل ناشی از تداخل دستگاه AC را از بین ببرند. در صورتی که خش خش لاین AC مشکل دارد، باید از آنها استفاده شود.
اگرچه تعداد زیادی از دستگاه‌های تهویه مطبوع و یو پی اس‌های درجه یک در بازار وجود دارد، ما توصیه می‌کنیم در هزینه خود صرفه جویی کنید و مدلی با قیمت مناسب‌تر انتخاب کنید.

تداخل فرکانس رادیویی

تداخل فرکانس رادیویی (RFI) نوع خاصی از تداخل الکترومغناطیسی است که در باند فرکانس رادیویی اتفاق می‌افتد.
بسیاری از دستگاه‌های بی سیم ما (حتی دستگاه‌های بلوتوثی) از سیگنال‌های حامل RF برای انتقال داده‌ها به صورت بی سیم استفاده می‌کنند. همه این سیگنال‌های RF در محیط ما می‌توانند باعث ایجاد نویز در سیستم‌های صوتی ما شوند که در بلندگو های ما نشان داده می‌شود.

عیب یابی و رفع تداخل فرکانس رادیویی

RFI یا خش خش باند ناشی از تداخل فرکانس رادیویی اغلب هنگام انتقال داده‌ها به صورت بی سیم نشان داده می‌شود. وقتی دستگاه‌های بی‌سیم در نزدیکی سیستم صوتی شما کار می‌کنند، به صدای وز وز و خش ‌خش بلندگو ضعیف گوش دهید.
اگر RF بیش از حد مشکل ساز باشد، می‌توان فیلترهای RF را در یک ردیف قرار داد. استراتژی‌های مسدود کردن EMI نیز ممکن است ترفندی را برای حذف RFI انجام دهند.
یکی دیگر از راهبردهای موثر در خش خش اسپیکر بلوتوثی یا دیگر موارد این است که دستگاه‌های بی سیم غیر ضروری را از سیستم صوتی و بلندگوهای خود دور نگه دارید.

نویز کامپیوتر

کارت‌های صوتی داخلی و مادربرد رایانه‌ها (از جمله گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها) می‌توانند نسبتاً پر سر و صدا باشند. آنها مستعد تداخل الکترومغناطیسی هستند که در ساختار آنها قابل حذف نیست. نویز همچنین می‌تواند در مبدل‌های دیجیتال به آنالوگ مورد استفاده در خروجی‌های کامپیوتر وارد شود.

عیب یابی و رفع نویز کامپیوتر

اگر از رایانه برای خروجی صدا استفاده می‌کنید، احتمالاً صدای خش خش باند یا وز وز دیگری در صدا وجود دارد.
ارتقای کارت صدا یا نصب کارت PCI یا PCIe ممکن است به کاهش یا حتی حذف این نویز کمک کند.
استفاده از رابط‌های صوتی خارجی با کیفیت بالا ممکن است مشکل نویز رایانه را نیز برطرف کند. این رابط‌ها اغلب از طریق USB، Thunderbolt یا سایر اتصالات دیجیتالی متصل می‌شوند.

صدای خش خش باند به چه می‌گویند؟

نویز USB

اتصالات USB کاملاً در برابر نویز مصون نیستند و ممکن است باعث صدای خش خش بلندگو شوند.
این مسئله به دلیل نشت جریان سرگردان به محافظ کابل USB است.

عیب یابی و رفع نویز USB

سه روش برای حذف نویز کابل USB وجود دارد:
اولین مورد استفاده از یک غلاف سرکوب کننده صدای فریت (همچنین به عنوان خفه کننده فریت شناخته می‌شود) است. برخی از کابل‌های USB دارای یک چوک فریت داخلی هستند.
چوک‌های فریت را می‌توان به صورت گیره‌دار نیز خریداری کرد. مطمئن شوید که چوک فریتی که خریداری می‌کنید روی کابلی که قصد دارید آن را خفه کنید، قرار می‌گیرد.
روش دوم شامل استفاده از فیلتر نویز USB است. این دستگاه ها اتصال شیلد را شکافته و جریان نویز ناخواسته را از بین می برند.
روش سوم استفاده از شنت زمینی است. این سیستم شامل اجرای هر سیمی است که مقاومت کمتری نسبت به محافظ USB در کنار کابل USB از دستگاه صوتی (رایانه) به رابط صوتی دارد.

نویز ترانسفورماتور

ترانسفورماتورها می‌توانند باعث ایجاد زمزمه مکانیکی در شبکه برق و منابع تغذیه اجزای مختلف در سیستم صوتی شوند. تقویت کننده‌های بلندگو ممکن است از این مشکل رنج ببرند و نویز را به بلندگو وارد کنند.
ترانسفورماتورها به دلیل جغجغه لمینیت، به ولتاژ DC در لاین اشاره دارد. هیچ ترانسفورماتوری از صدای جغجغه لمینیت مصون نیست، اگرچه ترانسفورماتورهای ضعیف بسیار مستعد نویز جغجغه لمینیت هستند.

عیب یابی و رفع نویز ترانسفورماتور

اگر نویز ترانسفورماتور مشکل باشد، ممکن است متوجه شویم که مقدار خش خش باند در طول زمان تغییر می‌کند زیرا به کیفیت ولتاژ لاین AC بستگی دارد.
به نویزهایی گوش دهید که نشان دهنده حلقه زمین یا تداخل RF نیست. اگر نویز در طول زمان تغییر کند، ممکن است نویز ترانسفورماتور باشد.
اگر صدای ترانسفورماتور یک مشکل دائمی است، قرار دادن یک تنظیم کننده برق AC بین شبکه برق و سیستم‌های صوتی می‌تواند به حذف هرگونه DC مزاحم در برق و در نتیجه صدای ترانسفورماتور از بلندگوها کمک کند.

بلندگوهای آسیب دیده یا بادکرده

بلندگوهای آسیب دیده نیز ممکن است صدای خش خش داشته باشند. بسته به شدت ضربه‌ای که باند می‌خورد، بلندگو ممکن است به طور کامل از کار بیفتد.
رایج‌ترین راه‌هایی که بلندگوها آسیب می‌بینند یا باد می‌کنند عبارتند از سوختن یا ذوب شدن سیم پیچ صدا و خراب شدن یا آسیب شدن سیستم تعلیق و مخروط بلندگو.

عیب یابی و تعمیر اسپیکرهای آسیب دیده و بادکرده

عیب‌یابی بلندگوهای آسیب دیده شامل گوش دادن به نویز و خش خش باند، پاسخ فرکانس محدود و سایر موارد در صدای بلندگو است. سپس باید آسیبی که به گوینده وارد شده است را بررسی کنیم.
اغلب اوقات تعویض بلندگو مقرون به صرفه‌تر و ساده‌تر است. این مشکل در مورد بسیاری از بلندگوهای ارزان قیمت و بی کیفیت اتفاق می‌افتد.
در مواقع دیگر بهتر است بلندگو را تعمیر کنید یا قطعات آن را جایگزین کنید. این کار را می‌توان با قطعات جایگزین سازنده بلندگو و کیت مخروطی برای بلندگوی خاص شما انجام داد.

صدای خش خش باند به چه می‌گویند؟

کلام آخر

به راستی چرا باند خش خش میکند؟! اگرچه مقداری خش خش و صدای نویز عادی درسیگنال صوتی باند وجود دارد، صدای وز وز و خش خش باند، عموماً از سیم کشی ضعیف، حلقه‌های زمین یا سایر تداخل‌های الکترومغناطیسی (لاین AC، تداخل RF، و نویز USB و رایانه شخصی) ناشی می‌شود. برای خلاص شدن از شر نویز یا خش خش بلندگو، باید این مشکلات را رفع کنیم.
در این مقاله در مورد روش‌های معمول اینکه چگونه خش خش باند را درست کنیم، صحبت کردیم. در هر صورت بهتر است از فروشگاه اینترنتی زیکو یا سایر فروشگاه‌های متعبر بلندگوی با کیفیتی خریداری کنید. همچنین برای تعمیر دستگاه‌های صوتی خود بهتر است با کارشناسان حرفه‌ای در ارتباط باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره خرید
ارسال نمایید